Jelsa a Hvar sziget közepén található egy öbölben. A sziget két legmagasabb hegye veszi körbe. Nyugatról a Szent Miklós, keletről a Hum határolja. A város kedvező klímája, fekvése és a környező homokos strandok, miatt egy népszerű nyaralási úticéllá nőtte ki magát.

Jelsa a Hvar sziget egyik kedvelt nyaralási célállomása

Már a római időkben is ismert település volt. A kikötőnél egy igazi római helyőrség alakult ki. A Villa rustica és egyéb gazdasági, katonai épületek nyomai még ma is felfedezhetők. A középkorban a Szent János (Sveti Ivan) templom körül alakult tovább Jelsa élete. Mai barokk külsejét a XV. század végére nyerte el.

A Mária mennybemenetele templom a XIV. század közepén épült, míg a Szent Mihály templom a XV. század közepén. A látnivalók sorát a Parkban érdemes folytatni. 1870-ben hozták létre a parkot. Számos mediterrán és trópusi növény található itt például leanderek, pálmák, de mediterrán fenyőkkel is találkozhatunk. Ez Dalmácia legnagyobb botanikus kertje.

A legérdekesebb jelsai látnivaló a Tor. Ez egy hatalmas, szabályos, habarcs nélkül épült őrtorony. Eredetileg még a görögök építették, egy ősi, illír erőd alapjaira. A Tor jelentősége hosszú évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza. Jelsa egykoron a tengertől 3 kilométerre a domboldalban a Pitva kikötő környékén alakult ki. Innen a Tor erődből figyelték a környéket. Érdekes nyaralási program a Tor felfedezése, hiszen egy misztikus, ókori létesítményről van szó.

Helyi strandok

Számos csodaszép öböl és kiváló vízminőségű tengerpart húzódik el a település előtt. Jelsa strandjai jellemzően kavicsosak, de homokos strandot is találunk itt.

Mina strand: A Mina kempingnél található. Itt egy homokos strandot találunk étteremmel. A városközpont csupán 500 méter távolságra van, így ide gyalogosan is könnyen eljuthatunk. Elsősorban kisgyerekes családoknak javasoljuk.

Grebisce strand: Jelsától 1,5 kilométerre a Grebisce kemping előtt található. Ez is homokos partú és lassan mélyülő partszakasz.

A homokos Grebisce strand
A Grebisce az egyik legnépszerűbb homokos strand a szigeten. Ami világos a képen, az mind homok.

Zencisca strand: A városközponttól 3 kilométerre keletre egy öböl mélyén található kavicsos strand.

Bocic: 300 méterre fekszik a központtól. Ez igazából Jelsa városi strandja.

 

A környék felfedezése

Ha Jelsán nyaralunk érdemes minél több időt tölteni a helyi homokos strandokon. A Grebisce az egyik legszebb strand az egész szigeten. A környéken VrboskátStari Gradot és a sziget legnagyobb települését Hvart érdemes felkeresni. Jelsából és Hvarról nagyon sok kirándulást szerveznek a Vis sziget mellett található Kék barlangba, illetve a Dél-Dalmát szigetvilágba (Korcula, Mljet).

forrás: https://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/jelsa/

IDŐPONT minden páros  év 23. hét
FÉRŐHELY 2 fő
IDŐTARTAM 1 hét
FUTAMIDŐ 2014-től 30 év

 

 

Üdülési jog értékelése

Nincs még értékelés.

Adja hozzá értékelését

Értékelés